Dětský den „LOVCI MAMUTŮ“

lovci

Ocitl ses v pravěku,

snad Ti není do breku.

Talisman musíš vyrobit

a jeskyni vyzdobit.

Dobrodružná cesta přinese Ti těžkosti,

na konci však čekají Tě zasloužené sladkosti.

 

V sobotu 4. června obsadila areál Hliník tlupa neandrtálců. Celé odpoledne totiž probíhal dětský den v podobě hry situované do doby Pravěké s cílem za záchranou vyhaslého ohně s názvem Lovci mamutů.

Na začátek připravila skupina organizátorů scénku pro přiblížení života v pravěku, kde hlavním zdrojem přežití byl oheň. Šaman tlupy neandrtálců děti i dospělé přivítal do jeho tlupy a pozval je na společnou mamutí hostinu. Nejprve však vyzval své muže, aby nějakého velkého mamuta ulovili. Děti nadšeně a mlčky přihlížely, jak se takový mamut loví a byly svědkem jak čtveřice pračlověků po velkém a urputném boji mamuta skolila. Pravěké ženy pak začaly nad ohněm mamuta opékat a všichni už netrpělivě očekávali bohatou hostinu. Znenadání však ale přišla strašlivá bouře a oheň spláchla. Nastalo období dešťů. Šaman nebyl schopen za těchto podmínek vyhaslý oheň rozdělat. Neandrtálci však museli získat co nejdříve oheň, jinak by jim hrozila jistá zkáza. Šaman věděl o jednom řešení, které ale obnášelo strastiplnou cestu. Lovci však byli unaveni z náročného boje. Proto šaman vyzval všechny děti, aby jim pomohly. Přes čtyřicet dětí nadšeně souhlasilo a vydalo se za dobrodružstvím.

Děti si nejprve vyrobily kouzelné talismany, které je ochraňovaly před nebezpečím na trase plné nebezpečných nástrah a překážek. Celkem dvanáct stanovišť otestovalo zdatnost a um. Hlavu si lámaly nad puzzlem, hádankami a poznáváním pohádek. Musely nakrmit hladová zvířátka hodem potravy do jejich hladových tlam, vytrhnout šavlozubému tygrovi bolavý zkažený zub, ochutnat a poznat pravěké speciality. Postřeh a obratnost ukázali malí pračlovíčci při sběru bobulí, zdolání nebezpečné dráhy lenochoda Sida plné prolézaček a střelby z luku. Všechny děti skvěle zvládly úkoly a na konci je proto čekaly sladké odměny. Pravěcí lidé opět rozdělali oheň. Závěrečná mamutí hostina v podobě opékání špekáčků, tak byla zaslouženým zakončením krásného slunného dne.

Děkujeme všem dětem a rodičům za účast a společné prožití příjemného dětského dne. Díky také patří organizátorům a všem, kteří se podíleli na přípravě. Těšíme se na další akci, která se uskuteční na konci prázdnin :o).

Video ze scénky „Lovci mamutů“ si můžete prohlédnout zde:

https://www.youtube.com/watch?v=NO2jVCxlt4c

a více fotek zde:

http://malacovagabca.rajce.idnes.cz/Detsky_den_2016_-_lov_mamuta/

lovci lovci1 lovci2 lovci3 lovci4 lovci5 lovci6 lovci7 lovci8 lovci9 lovci10 lovci11 lovci12 lovci13 lovci14 lovci15