Dětský den 2017 – FOTOGALERIE

DSC_4116

I přes ranní déšť se pod širým nebem uskutečnil v sobotu 10.6.2017 v areálu Hliník v Marefích dětský den s názvem „Archeologové – Tajemství Egypta“.

Ve tři odpoledne se všechny děti společně vydaly za dobrodružstvím Egypta. Některé vyzdobeny dobovými kostýmy a jiné plné očekávání co si pro ně organizátoři připravili.

Atmosféru nastínila krátká scénka, kterou nazkoušeli a sehráli místní dobrovolnici. V ní parta archeologů pod vedením učeného profesora v egyptské poušti prováděla vykopávky s cílem rozluštit tajemství starého Egypta. Poklidnou náladu však vyrušil egoistický Boháč, který chtěl jen poklady a nikdo a nic jiného ho nezajímalo. Svoji dychtivost završil v momentě, kdy archeologové objevili starověký sarkofág. I přes profesorovo varování Boháč donutil kopáče sarkofág násilně otevřít. Tím, ale nastal chaos a na svět se dostaly zuřící mumie, které nejprve napadly archeology a po té přihlížející děti. Nakonec unesly učeného profesora do tajemného světa pyramidy. Boháč zbaběle uprchl a zbývající archeologové si nevěděli rady, jak pyramidu otevřít a zachránit profesora. Napadlo je požádat děti o pomoc.

Děti nadšeně souhlasily a s jásotem se rozdělily do tří skupin. I když byly děti ve více skupinách, pracovaly na společném úkolu, zachránit profesora. Na nebezpečné cestě děti narazily na řadu rozmanitých úkolů v tématice starého Egypta.

Pro první skupinu, pro nejmenší děti do 5 let, byly připraveny úkoly v podobě házení míčků do otevřených tlam zvířátek vyobrazených na prostěradle, trhání lízátek, slalom s plyšákem, vymalování obrázků, házení kroužků na cíl a sbírání míčků stejné barvy.

Zbylé dvě skupiny se pod vedením archeologů vydaly za náročnějším dobrodružstvím. Každá jiným směrem, ale postupně plnící stejné úkoly. Výroba týmové vlajky, kde každý přispěl svým nákresem, se ukázala, tím nejlehčím, co je čekalo. Na začátku si zkusily vytvoření mumie. Dvě vybrané děti ostatní zamotaly do toaletního papíru. Projít se zavázanýma očima nebezpečným a náročným územím boha Slunce Re jen pomocí navigace hlasem prověřilo jejich týmovou spolupráci. Následoval koordinační úkol, ve kterém děti trefovaly šipkami co nejvíce nafouknutých balonků. Pomocí své bystrosti překonávaly nebezpečnou řeku Nil, která byla plná vyhladovělých krokodýlů. Děti hravě zvládly i přenést dostatečné množství vody ze studny.

Plněné úkoly nebyly jen na prověření fyzické zdatnosti, ale dva testovaly i paměť a představivost. V prvním bylo nutné si zapamatovat na krátkou dobu odkryté předměty, které jinak bohové ukryli před zraky všech a následně je všechny společně vyjmenovat. Ve druhém děti pomocí pantomimy předváděly zvířátka, aby je ostatní poznaly.

Hbitost a rychlost děti ukázaly při fyzicky nejnáročnějším závěrečném úkolu, kdy musely najít kartičky v barvě svého týmu. Zuřící mumie jim v tom ustavičně bránily, ale děti skvěle splnily i tento úkol.

Nakonec všichni najednou společným zpěvem pomohly otevřít pyramidu a zachránit profesora. Za to je čekala zasloužená sladká odměna a opékání špekáčků.

Sokol Marefy je srdečně potěšen účastí dětí a rodičů a děkuje sponzorům za příspěvky a všem dobrovolníkům za jejich pomoc dětský den uskutečnit.

 

Fotografie z dětského dne si můžete prohlédnout zde:

http://malacovagabca.rajce.idnes.cz/Detsky_Den_-_Archeologove_-_Tajemstvi_Egypta/